De kosten van de zorg nemen toe. Zorgverzekeraars hebben de opdracht om de zorg betaalbaar te houden en om (ervaren) kwaliteit te bevorderen. Menzis is één van die verzekeraars en wil dit realiseren voor elk mens, ongeacht achtergrond of gezondheidsrisico’s. Een van de manieren om zowel aan kwaliteit en betaalbaarheid te werken, is om te kijken hoe je zorg op de juiste plaats kunt bieden. KiZ sprak Eric Veldboer, Regiomanager zorg Twente, die bij diverse projecten betrokken is over het slimmer organiseren van ondersteuning aan burgers en cliënten in de keten.
Door Haske van Veenendaal en Erik Veldboer
Eric Veldboer vindt de verplaatsing van zorg naar de woonomgeving van de patiënt logisch: ‘De kosten van de zorg lopen op. Dan kun je premies verhogen of het pakket verkleinen, maar de beste oplossing om het betaalbaar te houden is om de middelen die er zijn efficiënter in te zetten. Dat is in het belang van iedereen; burgers, zorgprofessionals, de zorgverzekeraar én gemeenten.’
In de regio Twente is sprake van vergrijzing en in sommige dorpen ook van ontvolking, doordat mensen meer naar de stad trekken. In een aantal projecten van Menzis wordt nu geëxperimenteerd met het realiseren van zorg op de juiste plaats.
Veldboer: ‘Een voorbeeld is de groep kwetsbare ouderen. Met de betrokken partijen rondom deze zorgketen gaan we bij elkaar zitten zoals de specialist ouderenzorg, de casemanager dementie, de wijkverpleegkundige, de WMO-consulent en de huisarts. Ook cliënt- en welzijnsorganisaties doen mee. In die keten worden vervolgens verbeteringen aangebracht, zoals het ontwikkelen c.q. versterken van een lokaal geriatrisch netwerk gericht op het versterken van de eigen regie en zelfredzaamheid van ouderen. Vervolgens wordt dit als experiment opgezet om de effecten met elkaar te kunnen realiseren en volgen.’
Bekende obstakels zijn coördinatie en financiering
Bekende obstakels bij het verplaatsen van zorg zijn uiteraard de coördinatie en de financiering. Verschuivingen in waar en door wie de zorg wordt verleend, leiden tot veranderingen in geldstromen tussen specialismen maar ook in budgetten, met name ZvW, WLZ en WMO.
‘Dat is inderdaad een punt’, zegt Veldboer, ‘Om die reden hebben we een regionaal schakelpunt geopend. Dit schakelpunt houdt overzicht over de beschikbaarheid van noodopvang, zodat als er problemen zijn, er een goede oplossing kan worden geboden. Als mensen het thuis niet meer redden, moet er juist snel hulp geboden worden voordat het erger kan worden. Zo moet geriatrische expertise op tijd worden ingezet, dat heeft een preventieve werking.
‘Aan de achterkant kijken wij naar wat dit betekent voor financiering en welke voorzieningen moeten worden uitgebreid. We zien bijvoorbeeld dat bij problemen ouderen soms op de verkeerde plek terecht komen. Ze belanden in het ziekenhuis terwijl een eerstelijns voorziening veel passender is. Het is ook goedkoper, maar dan moeten we wel voldoende capaciteit regelen en proactief werken zodat mensen niet zorg gaan uitstellen waardoor de problemen groter worden.’
Overzicht via patiëntenportaal
Versterking van de eigen regie van de oudere met hulp van zijn of haar netwerk is een belangrijk middel om meer zorg thuis te kunnen bieden. Goede informatie en coördinatie is daarin onmisbaar. ‘Belangrijk in onze aanpak is het case-management en instrumenten zoals een goede patiëntportaal. De patiënt en zijn netwerk moeten het overzicht kunnen houden. Als het kan zelf en als het nodig is met de juiste ondersteuning vanuit de wijkverpleging of een andere casemanager. Daar wordt in een ander project aandacht aan besteed’, zegt Veldboer.
Regionale en lokale zorgnetwerken
Zo’n experiment is uiteraard waardevol. Maar de ambitie van Menzis is groter. Veldboer: ‘Wij doen inmiddels mee aan veel van dit soort experimenten. Niet alleen voor kwetsbare ouderen, maar ook in de GGZ, acute zorg, samenwerking 1e en 2e lijn, en jeugd. Telkens is de kunst weer om vanuit de patiënt te denken en een samenwerking te realiseren die proactief kan inspelen op problemen en versterking van de regie van de patiënt. We zijn als zorgverzekeraar enthousiast over het inrichten van meer van dit soort regionale en lokale zorgnetwerken.’
Wat is al bekend?
De zorg wordt duurder dus efficiënte inzet van de zorg is belangrijk om de zorg betaal-baar te houden. In de keten treden soms problemen op omdat niet integraal wordt sa-mengewerkt en financieringsstromen die samenwerking niet gemakkelijker maken.
Wat is nieuw?
Middels experimenten waar alle partijen in de keten plus de financiers van de zorg aan-schuiven, wordt gekeken hoe de keten idealiter kan worden ingericht. Partijen stappen over hun schaduw heen in het belang van goede en betaalbare zorg voor de patiënt. Het netwerk van de patiënt én een proactief zorgteam speelt een belangrijke rol om meer zorg in de omgeving te kunnen bieden van de patiënt.
Wat kun je hiermee?
Het aantal experimenten met goed georganiseerde netwerkzorg neemt toe in Nederland. Zorgverzekeraars en gemeenten willen ook stappen zetten. Kortom, er lijkt momentum om zorg op de juiste plaats een impuls te geven.
Auteurs
Haske van Veenendaal, redacteur van KiZ, haskevanveenendaal@gmail.com
Eric Veldboer, Regiomanager Zorg Twente bij Menzis, veldboer.e@menzis.nl
Meer informatie:
http://www.de-eerstelijns.nl/wp-content/uploads/2016/12/DEL-nr10-2016_Menzis_LR.pdf
http://www.zenderen.net/
https://www.menzis.nl/zorgaanbieders/zorginkoop/focus-op-de-regio/regio-oost/nieuws-uit-de-regio-oost/nieuwsbrief-april-2016/twentse-zorgpartijen-bundelen-hun-krachten-in-zorgnetwerk-zenderen
Geef een reactie